Ekipi mlajših in starejših dečkov RK SVIŠ Ivančna Gorica sta se v spremstvu 9-tih spremljevalcev udeležili 6-dnevnega mednarodnega turnirja v rokometu v »meki rokometa« v Veszpremu na Madžarskem, ki je trajal od 16. do 21. avgusta 2015. Za ekipo mlajših dečkov (letnik 2003 in mlajši), ki je v državnem prvenstvu osvojila odlično 4. mesto, je pod vodstvom trenerja Uroša Šparla nastopilo kar 18 igralcev, medtem ko je za ekipo starejših dečkov (letnik 2001 in mlajši), ki se ponaša s 3. naslovi državnih prvakov, pod vodstvom trenerja Aleksandra Polaka nastopilo 14 igralcev, pri čemer so ekipo okrepili 4 igralci RK Trima Trebnje. Takoj je potrebno poudariti, da smo se udeležili odlično organiziranega turnirja, na katerem je v moški in ženski konkurenci nastopilo 149 ekip iz 20 držav, tekme pa so se igrale kar v 11 športnih dvoranah. Priča smo bili spektaklu na otvoritveni slovesnosti v prelepi dvorani Veszprem Arena, kjer igrajo aktualni evropski podprvaki, za katere igrajo sami rokometni zvezdniki, med njimi tudi naš reprezentant Gašper Marguč.

V konkurenci mlajši dečkov (U12) je nastopilo skupno 17 ekip iz 5-tih držav. Mlajši dečki so v predtekmovalni skupini B odigrali 3 tekme z vrstniki iz madžarskih klubov, pri čemer so premagali ekipo Ajkai Trampolin 17:8, ekipo Eles Kezilabda Iskola 18:11, premoč pa so morali priznati ekipi Kokuti Sasok 14:16, s čimer so osvojili 2. mesto v skupini in se uvrstili v četrfinale. Njihov nasprotnik je bil domači klub MKB Veszprem, ki je ob polčasu vodil 6:3. V 2. polčasu pa so naši fantje na krilih glasnih navijačev pokazali vse svoje rokometno znanje in tekmo dobili z rezultatom 17:13 in se tako uvrstili v polfinale. Pomerili so se še z eno odlično madžarsko ekipo Pick Szeged, ki je v tesni končnici zmagala za en samcat gol 12:13. Tako so se mlajši dečki zadnji dan turnirja borili za 3. mesto, in sicer ponovno z ekipo Kokuti Sasok. V dramatični tekmi so naši fantje v zadnjih 3 minutah iztisnili iz sebe dobesedno zadnje atome moči in zmagali z rezultatom 15:13 ter tako osvojili odlično 3. mesto na turnirju.

V konkurenci starejših dečkov (U14) je nastopilo kar 29 ekip iz 10 držav. Starejši dečki so v predtekmovalni skupini E zmagali vse 4 tekme, in sicer so premagali HK Banik Most iz Česke 24:12; LHC Cottbus iz Nemčije 24:9 ter madžarski ekipi: Eles Kezilabda B 21:13 in Tatai AC 21:16 ter tako osvojili 1. mesto v skupini. V novo osnovani skupini K so v konkurenci 3 ekip najprej igrali z madžarskimi državnimi prvaki Eles Kezilabda A in v napeti tekmi zmagali 22:20. Čez 3 ure so igrali še z ekipo Varpalotai in poznala se jim je utrujenost iz prejšnje tekme. Dobro so igrali v obrambi, v napadu pa jim dobesedno ni šlo prav nič od rok, pri čemer jih je v obup ob pomoči obrambe spravljal vratar nasprotnikov. Tekmo je tako dobila madžarska ekipa z rezultatom 15:11. V naslednji tekmi je ekipa Eles Kezilabda premagala ekipi Varpalotai za 4 zadetke, tako da so vse 3 ekipe imele po 2 točki, naša pa najslabšo gol razliko, kar je pomenilo, da so se v nadaljevanju merili za mesta od 9-12. Igrali so še z ekipama MKB Veszprem, katerega so premagali 26:22 ter še enkrat z ekipo Eles Kezilabda B, katero so premagali z rezultatom 24:15. Tako so na turnirji zmagali 7 tekem in samo 1 izgubili, kar je pomenilo končno 9. mesto, realno pa so sodili med najboljše 4 ekipe na turnirju.

Zadnji dan turnirja smo se udeležili zaključne slovesnosti v Veszprem Areni in podelitve priznanj. Mlajši dečki so za odlično 3. mesto prejeli pokal in medalje in s ponosom smo gledali vesele in nasmejane obraze mladih športnikov na zmagovalnih stopničkah pred 2.000 gledalci v dvorani. Še enkrat čestitke za izjemen rezultat, pohvalo pa si zasluži tudi ekipa starejših dečkov.

Udeležba na turnirju je uspela v vseh pogledih; tako tekmovalnem, kot tudi v smislu priprave na novo sezono, ki se začne v mesecu septembru. Na takem turnirju se igralci še posebej povežejo med sabo, hkrati pa so spoznali kar nekaj novih prijateljev in prijateljic iz drugih držav, s katerimi so se zabavali tako v študentskem domu, kjer smo stanovali, kot tudi v diskoteki. Za povrhu smo se še namočili v Blatnem jezeru, kjer so se fantje shladili po vročih dvobojih. Skratka; iz turnirja smo se vrnili prezadovoljni in verjetno se tja še vrnemo.

Boštjan Košir

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)