Rokomet ima v našem okolju dolgo športno tradicijo. Med ekipnimi športi se je rokometna dejavnost sploh prva organizirala v društva in klube.

Nastanek prvih klubov je tesno povezan z ustanovitvijo Dolenjske rokometne lige. Slednja je bila ustanovljena leta 1960, na pobudo nekaterih posameznikov iz Stične, Grosuplja, Višnje Gore, Šentvida pri Stični, Ribnice in Iga.

 Na ozemlju današnje občine Ivančna Gorice, so bili na razdalji 15. kilometrov ustanovljeni trije klubi : TVD Partizan Stična ( kasneje RK Gradišče ), RK Polž Višnja Gora in TVD Partizan Šentvid pri Stični. Prvo kolo Dolenjske rokometne lige je bilo odigrano 9.10.1960.

 Da je bil rokomet v teh krajih prisoten je veliko pripomogla Gimnazija Stična. Dijaki naj bi se z rokometom, po najbolj optimističnih trditvah seznanili že leta 1955.
 Rokometne tekme so imele v krajih izjemen odziv. Tekme so bile zelo obiskane. Takratni mladini je rokomet pustil velik pečat. Dejstvo, da si bil rokometaš je nekaj veljalo.
 Ves ta čas pa klubom ni uspel preboj v višnji tekmovalni rang. Nekajkrat so ekipe sicer postale prvaki Dolenjske lige, vendar je vsakokrat sledila reorganizacija lige ali pa ji je bila preprosto naknadno dodana končnica in z napredovanjem spet ni bilo nič.
V tem obdobju je le ekipi ŠD Polž uspelo igrati v II.slovenski ligi, v sezoni 1988/89.
Združitev klubov : Stične, Višnje Gore in Šentvida pri Stični, 14.aprila 1990, je bilo predrzno dejanje. Še toliko večje, ker je kraj igranja tekem postala Ivančna Gorica, ki ni imela rokometne tradicije. Vendar pa je kraj premogel športno dvorano, katere ostali kraji niso imeli.
Ustanovitelji današnjega rokometnega kluba si za prvo veliko zmago štejemo samo združitev omenjenih klubov v Rokometni klub SVIŠ Ivančna Gorica, ki ima v svojem Statutu zapisano, da nadaljuje tradicijo klubov ustanoviteljev. Prve črke “vpletenih” krajev so novemu klubu oblikovale posrečeno ime – SVIŠ – ( Stična, Višnja Gora, Ivančna Gorica in Šentvid pri Stični ).

Vizija združitve je bila združiti igralski, trenerski in organizacijski kader in tako doseči večji tekmovalni uspeh. Prvotna vizija se je z leti dograjevala. Trenutno stanje znatno presega prvotna pričakovanja. Združitev je krajem sicer odvzela lokalne derbije, a na drugi strani
prinesla številne ugledne nasprotnike.

 Spomladi leta 1990 je ŠD Polž poizkušal v kvalifikacijah za popolnitev II.slovenske lige.

Članska ekipa sicer v teh kvalifikacijah ni uspela, a je vseeno pridobila možnost nastopanja v omenjeni ligi v kateri je v sezoni 1990/91 že nastopal klub z novim imenom – Rokometni klub SVIŠ Ivančna Gorica.

 RK SVIŠ je od samega začetka delovanja novega kluba stabilen drugoligaš. Zadnjih pet sezon se članska ekipa bori za napredovanje v 1.B ligo. Nadejamo se, da nam bo to uspelo v sezoni 2002/03. Veliko pozornost posvečamo mladini. Mladi so v tem kratkem delovanju kluba, tudi najbolj uspešni. Naše ekipe so bile dvakrat finalist Državnih prvenstev in sedemkrat polfinalist. V naših vrstah so se izšolali kadetski in mladinski reprezentanti.

Danes Rokometni klub SVIŠ združuje preko 150 članov v osmih starostnih kategorijah, od katerih jih šest nastopa v državnih prvenstvih.

Marjan Potokar, marec 2003

(Skupno 983 obiskov, današnjih obiskov 1)