S-tična V-išnja Gora I-vančna Gorica Š-entvid pri Stični

Spletna stran je bila postavljena marca leta 2003. Od takrat pa do danes ni minilo prav veliko časa, kljub temu pa se je za Rokometni klub SVIŠ odvila cela vrsta dogodkov, dosežkov in aktivnosti. Doseženi so bili novi mejniki kluba.

V kolikor sem takrat zapisal, da si bomo še naprej prizadevali napredovati v 1.B državno ligo, sedaj tekst spreminjam.

Načrtno delo, jasna vizija in potrpežljivost so obrodili sadove in po štirih tretjih mestih v 2.državni ligi (1997/1998, 1998/1999, 1999/2000 in 2001/2002) je članski ekipi v sezoni 2002/2003 uspelo napredovati med 1.B ligaško druščino.

Z prej ali slej pričakovano uvrstitvijo v 1.B ligo se odlična serija ni končala, kajti igralci Uroš Šparl, Miha Šiftar, Marko Novak, Simon Novak, Damjan Ostanek, Gregor Tadina, Jure Ceglar, Jure Kavšek, Gregor Erceg, Franci Zidar, Uroš Potočnik, Klemen Zakšek in drugi pod vodstvom trenerja Gorazda Potočnika so naredili še korak naprej.

V krstni sezoni nastopanja v 1.B ligi (2003/2004) je članski ekipi uspelo napraviti pravo senzacijo. Osvojila je 2.mesto (za Gold Clubom) in se uvrstila v 1.A državno ligo. Dosežek ima toliko večjo težo, ker je ekipa na samem začetku, kot novinec, veljala za ekipo, ki se bo borila za obstanek. Odlično strokovno delo, pravi karaker igralcev, dobri pogoji, trezna uprava, predvsem pa odločnost in borbenost so dokazali ravno nasprotno.

Dosežek, da se članska ekipa tako ekspresno uvrsti iz 2.lige v 1.B in nato še v 1.A ligo je v času samostojne Slovenije edinstven.

Sezono 2004/2005, 15.sezono v delovanju kluba, je članka ekipa preživela v druščini najboljših slovenskih ekip. Z nastopom v 1.ligi so se igralci SVIŠ-a dotaknili zvezd. Brez vsakega spoštovanja do velikih in zvenečih imen se je ekipa, več kot dostojno upirala slavnejšim nasprotnikom. To so uvideli tudi gledalci, ki so kljub temu, da je ekipa izgubljala, vseeno vsakokrat do zadnjega kotička napolnili dvorano.

Preživeli smo torej krstni nastop v 1.A ligi in žal tudi njen izpad. V vodstvu kluba pa smo si smelo zadali novo nalogo – takojšnjo vrnitev med najboljše.

Sezona 2005/2006 se je končala in članska ekipa si je ponovno izborila nastop v 1.A ligi.
Nismo več spremljevalci rokometne zgodovine, pač pa njeni soustvarjalci. Kljub lanskemu izpadu je vodstvu kluba uspelo ohraniti trezno glavo. Ključne igralce je zadržal, iz domače rokometne šole priključil nekaj obetavnih mladincev in rezultat je ponovno tu.

Pod vodstvom trenerja Romana Zarabca, ki je v novembru zamenjal Gorazda Potočnika in pomočnika trenerja Miloša Aksentijeviča, so se podviga veselili naslednji igralci: Jure Ceglar, Boštjan Burdian, Uroš Šparl, Matej Košir, Tomaž Hočevar, Franci Zidar, Marko Novak, Boštjan Grm, Iztok Flisar, Dino Bajram, Elvis Kurtović, Tomaž Ojstršek, Aleksander Polak, Jure Tadina, Janez Svetin, Marko Kogelnik, Gašper Mamilovič, Gregor Tadina, Luka Strnad, Gregor Gorenčič, Damjan Ostanek, Miha Šiftar, Matevž Potokar in Ožbolt Kristan.

Ogledalo kluba je gotovo članska ekipa pa vendar se radi pohvalimo z dosežki mlajših selekcij. Po sezoni 2002/2003 sicer nismo več beležili uvrstitve na finalne turnirje za mlajše kategorije (dosedaj tri, generacija letnika 1986-88), smo pa jim bili nekajkrat zelo blizu (5.mesto – mlajši dečki A, sezona 2004/2005).
V mlajših selekcijah imamo nekaj izvrstnih posameznikov, ki so na širših seznamih reprezentančnih trenerjev.

Nikakor pa ne smem prezreti dejstva, da so srednješolski prvaki za šolsko leto 2005/2006 postali dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice, katero obiskuje večina naših mladih rokometašev.

Poleg članske ekipe v sezoni 2005/2006 v klubu deluje še devet mlajših selekcij. V klubu trenira več kot 200 rokometašev. Tako upravičeno pričakujemo, da se bodo z kvalitetnim strokovnim delom uspehi še stopnjevali. Vsako leto se naj bi nekaj mladih priključilo k prvemu mostvu.

Z odprtjem nove športne dvorane oktobra 2004 so se pogoji bistveno izboljšali in napredek lahko še pričakujemo.

Z novo dvorano so prišli novi izzivi. Tako smo 8.1.2005 organizirali nastop moške članske reprezentance. Nasprotnik je bila ekipa Tunizije. V aprilu (2. in 3.) 2005 smo organizirali finalni turnir za ženske ekipe za Pokal Slovenije.

12.septembra 2005 je bil podpisan sporazum o medsebojnem sodelovanju med RK SVIŠ in RK Krim Mercator. V letošnji sezoni tako druga ekipa Krima nastopa v Ivančni Gorici pod imenom Inna Dolgun SVIŠ. Ekipa pa je v že končani 1.državni ligi za ženske osvojila 5.mesto.

S sporazumom so bili narejeni prvi koraki za delo z deklicami v Ivančni Gorici in tako je v oktobru pričela trenirati skupina mlajših deklic, pod vodstvom bivše reprezentantke Branke Mijatovič.

Trenutni dosežki in uspehi so plod dolgoletnega načrtnega dela. Nič se ni zgodilo samo od sebe. Dosežki so dovolj zgovorni pri vsem tem pa je pomembno, da se na trenutnih dosežkih ne zastane. Pa čeprav vsako leto gotovo ne bo tako uspešno kot nekaj zadnjih. Prav gotovo pa ne smemo pozabiti, da poleg rezultatov, mogoče pomembnejšo vlogo igra vzgoja mladih osebnosti. Tu pa koraka nazaj ne smemo narediti.

Marjan Potokar, maj 2006

 

(Skupno 2.464 obiskov, današnjih obiskov 4)