Odšel je Vladimir Erjavec – Lado, pionir rokometa v naših krajih.

Vladimir Erjavec (6. 12. 1938 – 3. 3. 2023)

Lado se je z rokometom seznanil leta 1956, v času ko se je igral še veliki rokomet. Z malim rokometom se je zbližal kot študent prvih generacij na Višji šoli za telesno vzgojo, kamor je odšel po maturi leta 1958. Vključil se je v delo v takratno Okrajno zvezo za telesno kulturo in postal nosilec razvoja malega rokometa za Dolenjsko. Skupaj s predstavniki iz nekaterih večjih krajev (Ribnica, Grosuplje, Trebnje, Novo mesto, Kočevje), so pripravili program za razvoj malega rokometa na področju Dolenjske. Pri takratnih društvih (TVD Partizan) so pomagali organizirati rokometne sekcije (Stična, Šentvid pri Stični, Višnja Gora, Grosuplje, Ig in Ribnica). Opravljeno je bilo veliko pionirsko delo in postavljen je bil temelj današnjega rokometa na Dolenjskem, ob zavedanju, da prevoznih sredstev (avtomobilov) ni bilo in je edino prometno zvezo predstavljala železnica, je to še toliko večji podvig.

S prostovoljnim delom in požrtvovalnostjo so bila narejena peščena igrišča, zarisana z žganim apnom, spet drugje so bila igrišča iz leša in zarisana s premogovim prahom. Mladina se je tako lahko pričela učiti rokometne igre. Sledila je oprema – leseni goli, zabiti v zemljo, mreže iz domačih listnic… Vzporedno je potekalo usposabljanje vaditeljev, sodnikov… in v takšnih okoliščinah so v letu 1960 ustanovili Dolenjsko rokometno ligo z ekipami iz navedenih krajev.

Lado, ki je izhajal iz številne družine Erjavec, ki ga je močno podpirala v njegovih prizadevanjih, se je še posebno posvetil ustanovitvi društva v njegovi Stični, ki je eden od sedanjih krajev, ki povezuje rokometno dogajanje v naši občini – Rokometni klub SVIŠ Ivančna Gorica.

Njegova poklicna pot, ga je pripeljala na Škofljico, kjer je nadaljeval z afirmacijo tega športa.

Ves čas je, do zadnjih dni, spremljal naše sedanje uspehe. Mi pa se zavedamo, da danes ne bi bilo tako, če ne bi bilo pred več kot 60.-imi leti pionirskih začetkov, ki jih je naredil prav Lado in njegova družina.

Iskreno sožalje v imenu Rokometnega kluba SVIŠ njegovi družini in svojcem.

Marjan Potokar, predsednik RK SVIŠ Ivančna Gorica

(Skupno 298 obiskov, današnjih obiskov 1)